Mecsek

A Mecsek középhegység a Dél-Dunántúlon, Pécstől északra. Legmagasabb csúcsa a 682 m-es Zengő, ezt a Tubes követi 612 méteres magasságával. Legalább 20 olyan védett növényfaj van hazánkban, ami kizárólag a Mecsekben lelt otthonra. A hegységben mintegy 2000 dolina és 100 barlang található, ez egyik leghosszabb az Abaligeti-tó partján nyíló Abaligeti-barlang, amely mellett a túránk útvonala is elhalad. A Mecsek déli lankáin terül el a Pécsi borvidék, ami hazánk legmelegebb borvidéke évezredes hagyományokkal bír, a szőlő még Baranya megye címerében is visszaköszön.

a 2023-AS ÚTVONAL

1. nap

Váralja - Zobákpuszta

Részletes útvonal:

Váralja, Ifjúsági tábor - Óbánya - Kisújbánya - Réka-kunyhó - Bodzás-völgy ellenőrzőpont - Püspökszentlászló - Zobákpuszta

Táv:

17,6 km

Szint: 

Szintemelkedés: 870 m | Ereszkedés: 711 m

Alternatív útvonal:

Lehetőséged van a piros nyomvonalon kitérőt tenni a Zengő csúcsára, ahol virtuális ellenőrzőpont és káprázatos kilátás vár. Akkor válaszd ezt az útvonalat, ha gyakorlott túrázó vagy, és nem okoz gondot egy meredek, nagy szintkülönbségű útvonal. Itt egy extra bélyegzőt szerezhetsz a füzetedbe. Az ellenőrzés a csúcson egyénileg történik a saját QR kódod beolvasásával, vagy egy bizonyíték szelfi készítésével. A kitérő hossza 4,3 km, 1 km-el hosszabb, mint a normál útvonal. Extra szintkülönbség 255 m. Szalagozás ezen a szakaszon nincs! 

Az útvonal szintgörbéje

A piros vonal az alternatív kitérő görbéje

Letölthető GPX trekkek

LETÖLTÉS