Bükk 2024.08.19-23.

Regisztrációs díj: 90 000 Ft

JELENTKEZEM

5. nap - 08.23.

Bélapátfalva - Felsőtárkány

Fontos információ, hogy utolsó nap nem lesz ellenőrzőpont! A túra első szakaszán a tanösvényen kell felsétálni a Bélkő tetejére, ahol csodás panoráma nyílik a tájra a és a bányaudvarra, amely innen fentről tárul ki igazán. Szinte döbbenetes a mérete. A kilátót elhagyva a kék jelzésen közelíted meg az Őrkő kúpját, és a háromszög jelzésen fel is kapaszkodsz a csúcsára. Az újabb káprázatos kilátás és némi pihenés után a piros jelzésen ereszkedsz le a Pes-kő-völgybe. A völgy alján megtalálod a Pes-kő forrást és a kulcsosházat. A forrás vize kellemes, jó vízvételi lehetőség. Az utolsó kilométereket a völgy alján haladó erdészeti úton teszed meg, lassan eléred Felsőtárkány házait. A faluban az induláskor megismert utcákon érkezel vissza a bázisra.

Részletes útvonal:

Bélapátfalva - Bélkő - Őrkő - Peskő-völgy - Felsőtárkány

Táv:

19,5 km

Szint: 

Szintemelkedés: 727 m | Ereszkedés: 918 m

Az útvonal szintgörbéje

A Bükk hegység

Bár hazánk legmagasabb pontja nem itt található, a Bükk-hegység Magyarország legnagyobb átlagmagasságú, barlangokban bővelkedő karszthegysége. A 100 legmagasabb magyar hegy közül 59 a Bükkben helyezkedik el, így a napi szintemelkedésekkel ezen a túrán sosem lesz gond. A hegység a nevét leggyakoribb fájáról, a bükkről (Fagus sylvatica) kapta, itt található Magyarország legnagyobb összefüggő erdőterülete, közel 100 000 hektár. A magas csúcsoknak és a mély völgyeknek köszönhetően a nyár hűvös, ideális terep egy hátizsákos vándortúrára.

A Bükki Vándortúra különös helyet foglal el szívünkben, hiszen minden itt kezdődött 2014-ben.
4 éven keresztül jártuk a Bükköt, és új utakra vágytunk, és talán ti is. Ez nem azt jelenti, hogy nem gondolunk nosztalgiával a hűs Hór-völgyi szakaszra, az eső után csak sárcsúzdaként emlegetett Upponyi lejtőre, vagy az izzasztó Ódor-vári emelkedőre. Terveink szerint 2024-ben újra visszatérünk a hűs völgyekbe egy forró augusztusi héten.
Addig is nézzétek meg, hogy milyen volt a Bükki Vándortúra! 

Emlékképek a Bükki Vándortúrákról