Fjällräven
Vándortúra

2022. augusztus 1-5.

A Balaton tíz legszebb látnivalója

...amit érint a Fjallraven Vándortúra

A Fjällräven Vándortúra lehetőséget biztosít arra, hogy felfedezd a Balaton-felvidék legszebb tájait, kijelölt útvonalon, biztonságos, szervezett körülmények között, kiváló táborhelyeken és vidám társaságban. A Pálkövéről induló, Mencshelyen és Kapolcson át Köveskálra, onnan pedig Káptalantótin át Pálkövére visszatérő útvonal olyan csodás helyeket fűz össze, mit a Hegyes-tű csúcsa, a nagyvárzsonyi vár, Salföld  hangulatos települése, a Csobánc és a Tóti-hegy gyönyörű panorámát kínáló kialudt vulkánjai. Válogatásunkban 10 olyan csodás látnivalót gyűjtöttünk össze, amelyet érint az öt napos túra.

1. Az Ecséri templomrom

Révfülöp

Az Ecséri templomrom

A Balaton parton Révfülöp határában egy különleges 3 hajós szerkezetű urasági templom maradványára lelünk, amely így rom voltában is igen impozáns látványt nyújt. A környék templomaihoz képest különleges íves szentély záródással tűnik ki. A kora is döbbenetes, az emlékek szerint már 1082-ben megépülhetett. A rajt után nem sokkal ez az első látványosság, amely utunkba akad, érdemes körülnézni mielőtt felmászunk a Fülöp-hegy tetején álló kilátóhoz.

Dörgicse és Mencshely között emelkedik a híres Halom-hegy vulkáni magaslata. A példásan felújított kilátóhoz vezető ösvény kedves kis présházak, apró parcellák között kanyarog, minden sarkon újabb és újabb szép kilátást kínálva a Balaton tükre és Dörgicse romtemplomai felé. A hegytetőn a Balaton tanúhegyeit modellező kőtérkép és varázslatos panoráma várja a vándort.

Pula és Nagyvárzsony között misztikus romokat találunk az erdőben. Az Országos Kék Túra és a Fjallraven Vándortúra által is érintett, egyedi hangulatú völgyben megbúvó kolostort egykor a pálosok lakták. Mára már csak egyetlen fala áll, melyen körablak hirdeti a pálos rend erős hitben élő, puritán szellemiségét, mely az értéket nem a múlandó világi javakban, hanem a lelki emelkedettség állapotában kereste. A rom mellett kristálytiszta forrást és gyönyörű réteket találunk.

A Káli-medence a Balaton-felvidék egyik legszebb tájai közé tartozik. A medence északi peremén őrködik a különleges hangulatú Fekete-hegy, mely nem csak a klímája, hanem a különleges élővilága miatt is érdekes vidék. A Káli-medence leghangulatosabb települései határolják ezt a területet, nyugatról Szentbékkálla, délről a festői Köveskál, keletről pedig a nyugalmas Balatonhenye.

A hegyet borító bazalttakaró képez hullámzó, dimbes-dombos fennsíkot, amin különleges eredetű tavakat találunk. A szokatlan elhelyezkedésű lápos rétek és náddal benőtt tavak körül igazi vadregényes természeti táj található - az Eötvös-kilátóból beláthatjuk az hegy közvetlen környezetét és a Balaton-felvidék híres tanúhegyeit is. A száraz réteken tavasszal kökörcsinek, nyár elején pedig a ritka és fokozottan védett, jégkori maradványfajnak számító lisztes kankalin virít - ez a különleges növény a Balaton-felvidéki Nemzeti Park jelképe.

A nyugalmas Szentbékkálla falujából számtalan geológiai és természeti látványosság elérhető. Északkelet felé sétálva Fekete-hegy krátertavaihoz gyalogolhatunk, de ha nyugatnak, Mindszentkálla felé vesszük az irányt, a településről kiérve a Balaton-felvidék egyik legkülönlegesebb látnivalója, a Kőtenger esik utunkba. A nyáron tücsökszótól hangos dombok fényperjével borított hátából preparálta ki az erózió ezeket a különleges sziklaformációkat, melyek közül az Ingó-kő dinamikus egyensúllyal megáldott kőasztala a legérdekesebb.

Az idei Fjallraven Vándortúra egyik újdonsága, hogy a napi távok között választhatunk. A negyedik nap királyetapja során két várat és két egykori vulkánt is megmászhatunk. A Hegyesd felett emelkedő Hegyesd csúcs mellett a csodás panorámát kínáló Csobánc skalpja begyűjthető. 

A Balaton-felvidék egyik legszebb kilátása tárul a szemünk elé, ha felmászunk a tanúhegyek egyik legszebbjére: a 378 méter magas Csobánc várral koronázott tetejére. Nyári estén, a nyugati égbolton a látóhatárt karcoló nap még a sümegi várhegyet kontúrjait is a horizontra rajzolja, de tiszta időben nem csak a Badacsony és a szigligeti vár, mögötte pedig a Balaton, hanem még a csodálatos borokat érlelő Somló-hegy is feltűnik a messzeségben.